Meer informatie

Bitumen is zeer geschikt om daken waterdicht te maken. Het is makkelijk te verwerken en te repareren, het is flexibel en kan lang zonlicht verdragen. Allemaal eigenschappen waarom deze dakbedekking zo veel gebruikt wordt. In de afgelopen jaren is de bitumen steeds beter geworden door toevoegingen en de onderlaag is beter bestand tegen uitzetten/krimpen. De levensduur is meestal zo rond de 20 jaar en met een laag coating 30 tot 40.

Er wordt echter ook slechte dakbedekking verkocht en dit wordt pas duidelijk na enkele jaren. Wij hebben al een aantal keer meegemaakt dat de dakbedekking na ongeveer 10 jaar vervangen moet worden. Dit is dan erg vervelend want dan begint het getouwtrek met de dakdekker. Die heeft belooft dat het 20 jaar meegaat en een garantie gegeven van 10 jaar. De gemiddelde prijs voor vernieuwing varieerd tussen € 45,- en € 85,- p/m², het totaal kan dus aardig oplopen.

Een nadeel van bitumen is de kleur, matzwart is het beste in warmteabsorptie en daar zit het zwakke punt. Een plat bitumen dak kan op warme dagen oplopen naar 80 graden en is dan ook niet meer beloopbaar omdat bijna het smeltpunt wordt bereikt. Door de hitte verdampt de bitumen en zet enorm uit. In de nacht koelt het weer af en zal weer krimpen, dit proces veroorzaakt op den duur scheurvorming en zal gaan lekken.

Er zijn eigenlijk 2 redenen waarom dakbedekking verouderd, namelijk uitdroging en uitzetten/krimpen.

U zult begrijpen dat zolang de toplaag van de dakbedekking bedekt is, deze niet zal uitdrogen.

U zult ook begrijpen dat door de warmtereflectie het dak minder warm wordt en dus minder zal uitzetten/krimpen.

Alles heeft natuurlijk zijn voor en nadelen:

Een groen dak is leuk om te zien en houdt regenwater vast. Nadeel is het gewicht, dit kan oplopen naar 1000 kilo per vierkante meter. Begrijpelijk moet de dakconstructie hier op berekend zijn. Ook is onderhoud nodig van de begroeing.

Een wit dak is warmtewerend en zorgt dus voor minder instraling van warmte door het dak heen. Het wordt echter vrij snel grauw en verliest daardoor zijn werking op dat gebied.

Een aluminium dak is reflecterend en zorgt voor nog minder instraling. In koude periodes zorgt het tevens voor minder uitstraling van warmte via het dak door het aluminium (vergelijkbaar met de folie achter een radiator). Het is zeer glad waardoor vuil en aanslag zich niet hecht en dit met het regenwater zal wegspoelen. Een eventueel nadeel is de manier van repareren, dit is niet algemeen bekend bij dakdekkers terwijl het eigenlijk makkelijker is dan op de traditionele manier.